Tilaatko piilarit netistä?
Nämä on yleisimmät virheet piilareiden käytössä

Pidätkä piilareita päässäsi yli suositusaikojen? Puhdistatko niitä oikein?
Katso oletko tehnyt piilolinssien käyttäjien yleisimpiä virheitä.

Nykyään suurin osa tilaa piilarinsa netistä suoraan kotiin. Netistä tilaaminen on helppoa, mutta silloinkaan ei saa unohtaa tärkeitä terveydellisiä seikkoja. Netistä tilaaminen on tuonut mukanaan isoja riskejä, sillä aiemmin piilarit ostettiin optikolta, joka tarkasti samalla näön ja silmien terveyden. Optikko valitsi myös juuri oikeanlaiset ja sopivat piilolinssit.

Nykyään piilareiden käyttäjä ei välttämättä tapaa optikkoa vuosiin. Tietyt asiat pitää olla kunnossa, jotta piilolinssejä olisi turvallista käyttää. Pahimmassa tapauksessa piilolinssien virheellinen käyttö aiheuttaa muutoksia silmissä ja huonontaa näköä. Piilolasioptikko Erkki Martin Piilaritnetista.fi -verkkokaupasta kertoo, mitkä ovat yleisimmät virheet piilarien käytössä.

1. Silmiä ei tarkistuteta säännöllisesti.

Silmien terveydentilasta on pitää olla perillä myös silloin, kun käytät piilareita ja tilaat ne netistä. Näkö tulisi tarkistuttaa optikolla säännöllisesti vuoden tai puolen vuoden välein. Optikko katsoo samalla että piilolasityyppi on varmasti silmillesi ja käytöllesi oikea. 

2. Huono hygienia.

Linssi tulee puhdistaa ja nesteet vaihtaa joka kerta, kun linssi otetaan silmästä. Eri linsseille on omat nesteet, huolehdi, ettet käytä vääränlaisia nesteitä piilolinsseillesi. Puutteellinen puhdistus ja hygienia lisäävät infektiovaaraa.

3. Kuukausilinssejä ei hoideta ja käytetä oikein.

Kuukausilinssejä voi pitää kuukauden kerrallaan, mutta ei enempää. Pitkän käyttöajan takia huoltaminen ja hygienia ovat erityisen tärkeässä roolissa, muuten piilareihin alkaa kertyä tulehduksia aiheuttavia mikrobeja. Pidempikestoisia linssejä käytettäessä tulisi kontrolloida optikolla tiheämmin, jotta silmien terveydestä pysytään paremmin perillä. Kuukausilinssit saattavat rasittaa silmää enemmän, varsinkin jos hoito on puutteellista. 

4. Piilareita käytetään yli suositusaikojen.

Piilarit tulee vaihtaa suositusajan umpeuduttua, vaikka niillä näkisi vielä hyvin. Mitä kauemmin linssiä pitää, sitä suuremmaksi kasvaa tulehdusriski. Linssi myös likaantuu ajan kuluessa ja haittaa näkemistä. On olemassa myös kertakäyttöisiä piilareita, jotka ovat steriilejä ja siksi huolettomampia.

5. Epäsopivat piilolinssityypit.

Moni netistä piilarinsa tilaava ajattelee löytävänsä itselleen sopivat linssit tilaamalla useammanlaisia ja testaamalla. Tässä mennään helposti metsään. Silmälle epäsopivatkin piilarit saattavat tuntua aluksi hyvältä silmissä, mutta ajan kuluessa ne voivat hangata sarveiskalvoa ja pitkällä tähtäimellä aiheuttaa isoakin vahinkoa. On tärkeää, että optikko sovittaa ensimmäiset piilolinssit, hakee oikean halkaisijan ja kaarevuuden linssille. Tämän jälkeen voit tilata sopivat piilolinssit netistä, mutta on silti tärkeää tarkistuttaa edelleen silmät säännöllisesti optikolla.

Optikko löytää helpommin silmiisi ja käyttöösi sopivan linssityypin. Optikko testauttaa sinulla useampia ja huomaa heti jos linssi ei sovi tai aiheuttaa silmässäsi muutoksia. Kuukausi- ja kertakäyttölinsseissä käytettävät materiaalit eivät sovi kaikille, ja myös valmistajakohtaisia eroja on linsseissä paljon. Optikon kanssa sovittaminen takaa piilolinssien turvallisen käytön.

6. Piilareiden käytössä ei ole taukoja.

Optikko ohjaa aina piilareiden käyttäjää lepuuttamaan silmiään säännöllisesti. Piilareiden jatkuva käyttö rasittaa silmiä, ja välttyäkseen silmissä tapahtuvilta muutoksilta on syytä pitää linssien käytössä taukoa esimerkiksi yhtenä päivänä viikossa. Tämä on erityisen tärkeää, jos silmät ärtyvät piilolinsseistä. Lepuuttamista varten on hyvä omistaa silmälasit.

7. Hoitamattomat silmätulehdukset.

Jos käytät piilareita ja sinulle tulee simätulehdus, suunnista saman tien silmälääkärille. Tulehdus voi olla seuraus mikrobien aiheuttamasta tulehduksesta, epäsopivasta linssimateriaalista tai hoitonesteestä. Silmälääkäri osaa arvioida, johtuuko tulehdus piilareista, milloin piilarien käyttö on taas turvallista aloittaa sekä varmistaa, ettei luomien alle jää muhimaan tulehduksia aiheuttavia mikrobeja. Jos asioit terveyskeskuksessa, muista mainita piilareista. Tällöin lääkäri todennäköisesti ohjaa sinut silmälääkärille. Tulehdus on erittäin tärkeää hoitaa kunnolla ennen kuin linssien käyttö taas aloitetaan. Muuten on riski saada jatkuva silmätulehduskierre, joka leimahtaa aina kun piilarien käyttö aloitetaan uudestaan. Piilolinssien käyttäjän pitää aina selvittää ammattilaisen kanssa syy silmätulehdukselle.

Juttua varten haastateltiin piilolasioptikko Erkki Martinia Design Optikko Hakula Oy:ltä, joka myy netissä piilareita osoitteessa http://www.piilaritnetista.fi/.Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?


Siirry alkuun