?>
Silmien laserleikkauksia on tehty Suomessakin jo useita vuosia. Leikkauksilla korjataan kaikkia näkemisen ongelmia, joihin tarvitaan optisia apuvälineitä eli silmälaseja tai piilolinssejä. Silmien laserleikkauksella voidaan korjata niin liki-, kauko- kuin ikänäkökin. Ikänäkö korjataan linssileikkauksilla, eli silmään laitetaan monitehoinen tekomykiö. Se taittaa kuvan teräväksi yhtä aikaa sekä kauas että lähelle. Aivot mukautuvat tilanteeseen nopeasti ja käyttävät tarpeen mukaan lähi- tai kaukotarkennusta.
Silmien laserleikkaus kannattaa tehdä, jos silmälasien käyttäminen on jollain tavalla häiritseväksi. Ne saattavat haitata urheiluharrastusta, huurtua helposti tai kastua sateessa. Lisäksi aurinkolasien käyttäminen saattaa olla hankalaa. Silmien laserleikkaus voi jonkin mielestä olla turhamaista, mutta suurin osa leikkauksista tehdään käytännön syistä. Silmien laserleikkausta harkitaan yleensä pitkään ja tarkkaan. Leikkauksessa käyneiden elämänlaatu paranee yleensä huomattavasti, kun silmälaseja tai piilolinssejä ei enää tarvita.
Silmien laserleikkaus ei aina pysäytä näön muutosta, joten olisi hyvä, että näkökyky olisi ennen leikkausta pysynyt samanlaisena jonkin aikaa. Mikäli näkö muuttuu leikkauksen jälkeen niin paljon, että silmälaseja vielä tarvitaan, leikkaus on valitettavasti ollut turha. Mahdolliset esteet leikkaukselle selvitetään ennen leikkausta tehtävässä tutkimuksessa. Sarveiskalvon paksuus ja muoto ratkaisevat, voiko silmiä ylipäätään leikata. Silmäsairauksia ei saa olla. Yleensä kaikille löytyy jokin leikkaustekniikka, jonka avulla näkö voidaan korjata. Vain muutamalle prosentille leikkaukseen haluavista ei sovi mikään tekniikka.
Silmien laserleikkausten onnistumisprosentti on melkein 100 %, mikä tekee leikkauksesta houkuttelevan vaihtoehdon. Jos leikkauksen jälkeen on vielä voimakkuuksia, leikataan ne useimmiten takuutyönä kahden vuoden aikana. Silmien laserleikkauksen jälkeen hämäränäkö voi heikentyä, mutta tilanne korjaantuu yleensä ensimmäisten viikkojen tai kuukausien aikana. Jos näkökyky on ollut ennen leikkausta pitkään vakaa, leikkauksen tulokset pysyvät yleensä tulevaisuudessakin.
Moni epäröi tai jopa pelkää silmien laserleikkaukseen menoa, koska silmät ovat niin herkkä paikka. Pelko on usein turha, vaikka leikkauksissa aina riskinsä onkin. Sivuvaikutusten todennäköisyys on vain noin promillen luokkaa. Pahimmillaan suraukset voivat olla tulehduksia, poikkeavaa arpeutumista tai sarveiskalvon rakenteen pettämistä. Harvassa asiassa kuitenkin riski on niin pieni kuin silmien laserleikkauksessa. Ainoastaan muutamille ihmisryhmälle silmien laserleikkaus ei sovi, kuten raskaana olevat ja alle 18-vuotiaat. Lisäksi jotkin yleissairaudet tai sydämentahdistin voivat olla leikkauksen esteenä.
Moni epäröi silmien laserleikkaukseen menoa myös kustannusten kannalta. Ne ovat nimittäin yksityisleikkauksia, jotka jokainen maksaa itse. Yhden silmän taittovirheen korjaus voi maksaa 1500 euroa, ja ikänäön korjaaminen jopa 2700 euroa per silmä. Ainoastaan joissain tapauksissa korvausta voi saada Kelasta. Korkea hinta ei kuitenkaan ole ollut esteenä niille, jotka haluavat eroon silmälaseistaan tai piilolinsseistään. Silmien laserleikkauksella korjataankin yli 15 000 silmää joka vuosi. Asiaa voi miettiä myös siltä kantilta, että myös silmälasit ja piilolinssit maksavat. Monelle ihmiselle silmien laserleikkaus on suuri helpotus, vaikka se kerralla vähän kirpaiseekin. Leikkaus tuo säästöä pitkällä aikavälillä ja parantaa elämänlaatua.
Silmien laserleikkauksia tehdään Suomessa useissa eri paikoissa. Pelkästään laserleikkauksiin erikoistuneita klinikoitakin löytyy. Kuten monessakin muussa asiassa nykyään, myös silmien laserleikkaukseen liittyvien asioiden selvittelyssä netti on ehdoton työkalu ja apuväline. Ympäriinsä soittelu vie aikaa ja rahaa, kun taas netistä löydät helposti ne tahot, jotka tekevät Suomessa silmien laserleikkauksia. Netissä voi rauhassa tutustua eri mahdollisuuksiin, vertailla hintoja ja ottaa selvää leikkaukseen liittyvistä asioista. Monet asiaan perehtyneet sivut tarjoavat monipuolisen esittelyn ja hintavertailujen lisäksi leikkauksessa käyneiden kokemuksia ja linkkejä aihetta käsitteleviin mielenkiintoisiin artikkeleihin.
Kokemuksia? Lisää kommentti