Suojaa silmäsi aurinkoisessa rinteessä

Suojaa silmäsi aurinkoisessa rinteessä

Kirkkaat, aurinkoiset keväthanget ovat kauniit mutta petolliset. Kirkkaassa auringonpaisteessa keväthangilla hiihtäessä silmät voivat alkaa jo muutamassa tunnissa, mikä on merkki lumisokeudesta.

 

Laskettelureissulle ja hiihtämään kannattaa varata mukaan kunnolliset, polarisoivat aurinkolasit, sillä häikäistymisen ja lumisokeuden vaara piilee kirkkaassa kevätauringon paisteessa ja valkoisissa hangissa. UV-säteilyn määrä on Suomen keväässä jo tuntuva, sillä valkoinen lumi moninkertaistaa sen määrän.

 

Jo muutaman tunnin oleilu ilman aurinkolaseja ulkona keväthangilla saattaa aiheuttaa lumisokeuden, josta selvin oire on silmien vuotaminen sekä kipu. Joskus kipu voi olla huomattavan kova ja siihen kannattaakin ottaa särkylääkettä. Lumisokeus tarkoittaa auringonpolttamaa sarveiskalvolla, jonne syntyy tulehdusreaktio. Yleensä lumisokeuden paraneminen kestää pari päivää. Oireista kärsivän on syytä pysytellä sisätiloissa poissa kirkkaasta valosta.

 

Pelkät piilolinssit eivät suojaa lumisokeudelta tai häikäistymiseltä, vaan piilarien päälle kannattaa pukea kunnolliset CE-merkityt aurinkolasit, jotka suojaavat UV-säteiltä. Myös lasten silmistä on syytä huolehtia tarkasti, sillä lumisokeus voi tulla myös lapsille.


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Englannin pääkaupunki?


Siirry alkuun