?> Piilareiden käyttäjän tulisi käydä vuosittain silmälääkärillä

Piilareiden käyttäjän tulisi käydä vuosittain silmälääkärillä

Piilareiden käyttäjän tulisi käydä vuosittain silmälääkärillä

Silmän hyvinvoinnin seuraaminen on erityisen tärkeää silloin, kun henkilö käyttää säännöllisesti piilolinssejä. Optikot lähinnä määräävät ja myyvät piilareita, mutta silmän alkavat vauriot jäävät usein huomaamatta optikoiden tarkastuksessa. Silmätautiopin dosentti Olavi Pärssinen suositteleekin silmälääkärillä käyntiä vuosittain piilareiden tehokäyttäjille (HS 1/2019).

Piilolinssien käyttö altistaa infektioille

Piilolinssi on näppärä apuväline korjaamaan silmän taittovoimaa, mutta pitkään käytettynä se altistaa erilaisille infektioille. Sarveiskalvon suojamekanismit eivät pääse oikeuksiinsa, kun sarveiskalvon pinnan puhdistus estyy piilolinssin takia. Kyynelneste huuhtelee ainoastaan piilarin pintaa tai jää hautomaan vääriin paikkoihin, mikä antaa kasvualustaa bakteereille. Erityisesti kuivien silmien kohdalla kyynelneste jää herkästi hautomaan. Silmäongelmat korostuvat erityisesti pitkäkäyttöisten piilolinssien käyttäjillä. Olavi Pärssinen suositteleekin piilolinssien ottamista pois silmistä ainakin yöksi. Infektioriski kasvaa moninkertaiseksi jo yhden yön aikana, jos piilolinssiä ei oteta pois silmästä. Tulehdusta ei välttämättä edes itse huomaa ennen kuin se on jo niin paha, että silmä punoittaa ja kutisee. Silmätarkastus onkin suotavaa heti, kun silmä reagoi voimakkaasti.

Piilareiden huolimaton käyttö aiheuttaa ongelmia

Suurin osa piilareiden aiheuttamista ongelmista on lähtöisin piilareiden huolimattomasta käytöstä. Kun käyttäjä huomaa pienen ärsytyksen silmässä, kannattaa heti hyödyntää silmätippoja ja pitää taukoa piilareiden käytöstä. Hygienia on erittäin tärkeä osa piilareiden käyttöä, kuten myös oikeanlaisten puhdistus- ja säilytysnesteiden käyttö. Likaiset ja pölyiset paikat sekä uimahallit ja suihkut ovat paikkoja, joihin ei kannata mennä piilarit silmissä. Myös urheillessa tulisi kiinnittää huomiota siihen, että hiki ei pääse valumaan silmiin. Piilareiden käyttäjä voi itse edesauttaa näillä keinoilla piilareiden toimivaa ja ongelmatonta käyttöä.  


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Siirry alkuun